Před dvěma dny jsem v živém vstupu pro ČRO PLUS bez přípravy komentoval možné zřízení funkce dětského ombudsmana v ĆR které před 2 lety navrhl ministr Dienstbier. V komentáři jsem vycházel i ze zkušenosti ze Slovenska, za zprostředkování kterých děkuji významné slovenské aktivistce za lidká práva, slečně Kaje Bernátové. Zde jsou moje argumenty PRO i PROTI zřízení této funkce v ČR.

Zde můžete zhlédnout pořad slovenského novináře Štefana Hríba “Pod lampou” na téma romského děvčátka Natálky a osudu její rodiny. Na otázky odpovídám ve druhé půlce videa.

Čím déle pracuji s dětmi tím více mi připadá, že jedním z nejvíce užitečných (efektivních) konceptů popisujících terapeutický proces jsou teoretické koncepty zabývající se prostorem, ve kterém se odehrává psychická změna.
Přepis mše za oběti komunistického režimu v Číně
Na zastávce tramvaje jsem dnes potkal muže, který si nahlas stěžoval a nadával kvůli kluzkému povrchu ostrůvku. Můj, vinou mé profese, nechtěně empatický výraz v něm zřejmě posiloval potřebu otevřeně projevit svojí hlubokou nespokojenost s počasím, sněhem, ledem, ročním obdobím, cestáři, s pracovníky magistrátu a se samotným “Nejvyšším”, ať už to byl kdokoli.  

Zde můžete zhlédnout rozhovor se mnou s názvem Návody na děti, které jsem natočil pro psychologie.cz

4,5 minutové video pro předplatitele psychologie.cz

Rok 2015 byl pro mě rokem loučení a ztrát, ale také rokem hledání a nalézání. Je zákonité, že ztrátu nejbližší bytosti dokážou zprostředkovat a sdílet jen ti, co nám jsou nejbližší. Moje děti a přátelé nakonec rozhodli, že převažujícím dojmem z minulých osmi měsíců nebyla beznaděj a lhostejnost k životu, ale  víra v jeho smysl. Z událostí, které mě pozitivně zasáhly a posunuly novým směrem, mimo setkávání s přáteli, můžu zmínit tyto dvě.

Zde si můžete shlédnout moji přednášku na téma Transgeneračního přenosu traumatu. Přednáška proběhla v Žilině 26.8.2015 v rámci Interdisciplinárního semináře: Univerzální poučení z Šoa a přesah do současnosti. Přednáška je ve slovenštině.

Zde si můžete zhlédnout rozhovor se mnou na psychologii.cz. Pouze pro předplatitele.

Pokud se terapeut pohybuje ve vnitřní realitě  dítěte, dítě se může  cítit bezpečně nejen s ním, ale i samo se sebou. Zdá se, že tento pocit bezpečí je podmínkou psychické změny, tedy změny ve vnitřní realitě dítěte a velmi pravděpodobně i ve vnitřní realitě terapeuta.
Současný vývoj ve světě dělá někdy dojem, že nikdy před tím nebylo tolik chaosu na tolika úrovních a nehrozilo tolik nebezpečí jako dnes. Můj názor je, že lidé nikdy nebyli lepší nebo horší jako dnes. Rozdíl vidím v tom, že dnes je díky komunikačním technologiím svět tak propojený, že téměř jakýkoli zlý, ale i dobrý skutek, může mít téměř okamžitý vliv na dění  téměř v kterékoli sociálně-kulturní skupině, téměř kdekoli na světe.